• BIST 108.153
  • Altın 154,080
  • Dolar 3,8325
  • Euro 4,5073
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 0 °C

Kurban kesiminde kasapları tercih edin

Kurban kesiminde kasapları tercih edin
İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Kocaoğlu: "Kurbanlarını kendisi kesen vatandaşlarımız var. Bıçak, satır kesiği ve hayvanların tepmesi sonucu yaralananlar oluyor. Kesimi bilmeyen vatandaş kendisini yaralıyor"- "Vatandaşlarımız, kendilerine zar

Kurban Bayramı'nda vatandaşların "acemi kasap" olmamak için kurbanlarını, belediyelerin belirlediği alanlarda ya da profesyonel kasaplara kestirmesi önerildi. 

İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Murat Kocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyelerce belirlenen merkezlerde kurban satışının yanı sıra kesiminin de usulüne uygun ve hijyenik bir ortamda yapıldığını söyledi.

Vatandaşların kurbanlıklarını önceden alıp kesim yerlerini belirlemesi tavsiyesinde bulunan Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Kurbanlarını kendisi kesen vatandaşlarımız var. Bıçak, satır kesiği ve hayvanların tepmesi sonucu yaralananlar oluyor. Kesimi bilmeyen vatandaşlar kendisini yaralıyor. Ayrıca bizler genelde her şeyi son zamana bırakıyoruz. Bayramın birinci günü kurbanlığı alıp bulduğumuz kasaba kestiriyoruz. Maalesef bu durumda işi bilmeyen kasapların eline de düşüyoruz. Bu işi bilmeyen kişilerin kesimleri hayvanlar için de eziyet olabiliyor. Vatandaşlarımız, kendilerine zarar vermeden, daha sağlıklı ve hijyenik kesimleri belediyelerin kurban kesim alanlarında yaptırabilir ya da kurbanlıklarını bildikleri, tanıdıkları profesyonel kasaplara kestirebilir."

 

- "Sadece kesimle bitmiyor"

 

İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Kocaoğlu, uzman kişilerce kesilmeyen hayvanların parçalanmasının da sıkıntılı olduğunu ifade etti.

Etlerin ayrımı yapılırken karıştırıldığını, vatandaşların da bundan yakındığını aktaran Kocaoğlu, şunları anlattı:

"Vatandaş 'Kurban kesimi bitti, vazifem oldu' diyor. Aslında vazife sonrasında başlıyor. Kesimden sonra parçalara ayrılan etler serin yerlerde saklanmalı, 5-6 saat kadar güneş almayan bir yerde bekletilmeli. Et, kendi sıcaklığını atmalıdır. Sıcakken üst üste konulan ette yeşerme olur. Bu da bozulmaya sebep olur. Sıcaklığını attıktan sonra et dolaba konulmalı."

Kocaoğlu, kurbandan sonra parçalatılmak ve kıyma yapılmak üzere kasaba getirilen etlerin bazılarının bozulduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Kesimin profesyonel kasaba yaptırılmamasının diğer sonuçlarına da değinen Kocaoğlu, "Etin bel kısmından antrikottan çıkacağını bilmiyorlar. Öz yerlerini kıymaya getiriyorlar. Kötü yerlerinden de kuşbaşı istiyorlar. Etler, 5-6 saat bekledikten sonra poşetlenmeli ve sonrasında dolaba atılmalı. Siyah poşetler sağlıklı değil. Beyaz şeffaf poşetlere konulmalı" diye konuştu.

Kocaoğlu, kurban etinin kesimin hemen ardından sıklıkla kavurma olarak tüketildiğini ancak bunun sağlıklı olmadığını da sözlerine ekledi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ak Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 4445630 Faks : +90 332 3516680